• SELAMAT DATANG & TERIMA KASIH KERANA SUPPORT LAZIZ
  • SILA PASTIKAN ANDA MEMILIH CURRIER YANG SEPATUTNYA SEBELUM PEMBAYARAN....
  • PIHAK KAMI HANYA COVER SEMENANJUNG MALAYSIA SAHAJA BAGI PRODUK IKAN PATIN. TERIMA KASIH
icon-search

Anih Berhad Bantu Usahawan Muda

Anih Berhad Bantu Usahawan Muda

Lebuhraya Karak Kuala Lumpur (KLK) dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT 1) telah menjadi laluan utama menghubungkan Lembah Klang dan negeri-negeri di Pantai Timur.

Perpindahan 234 km dari Gombak, Selangor ke Jabor, Terengganu bukan sahaja memendekkan masa antara kedua-dua kawasan tetapi juga memacu pertumbuhan ekonomi di rantau ini.

Anih Berhad, sebagai syarikat konsesi bagi kedua-dua lebuh raya, bukan sahaja memastikan mereka selamat, tetapi juga selesa dengan menyediakan kawasan rehat dan perkhidmatan (R & R) yang menyediakan pelbagai kemudahan kepada orang ramai.

Dengan penubuhan tiga R & R, iaitu di Genting Sempah, Temerloh dan Kuantan, dan empat tempat di Gombak, Lanchang, Maran dan Kuantan, Anih Berhad secara tidak sengaja membantu mewujudkan usahawan muda.

Ini disepakati oleh pengurus Laziz Patin Temerloh, Saharuddin Ahmad, 35, yang membuka kiosk di barat daya Temerloh R & R menjual ikan patin segar dan pelbagai industri kecil dan sederhana (SMI).

Bermula dengan hanya RM70,000, Saharuddin, yang pernah menjadi petani sangkar ikan, kini boleh berbangga dengan kiosnya, dibuka pada Februari tahun lalu, yang menjadi salah satu hub untuk memasarkan produk-produk 10 usahawan IKS dari sekitar Temerloh.

“Tidak terlalu banyak jika saya menyampaikannya kepada LPT 1, yang telah menjadi lombong emas kepada usahawan seperti saya dengan peluang dan kemudahan perniagaan yang disediakan oleh Anih Berhad di R & R.

“Kami tahu bahawa Temerloh terkenal dengan ikan patin dan produk lain yang hanya berkaitan dengan Pahang seperti ‘sambal hitam’, tetapi kebanyakan usahawan mempunyai medium yang tepat untuk memasarkan produk mereka.

“Dengan kemudahan yang diberikan oleh Anih Berhad, saya mempunyai peluang untuk menjual patin segar di Temerloh R & R dan juga untuk membantu usahawan IKS yang lain,” katanya sambil menambah bahawa Anih Berhad juga telah memberikan banyak bantuan dari segi perundingan dan promosi dengan menyediakan sepanduk dan bumbung di sepanjang lebuh raya.

Kejayaan projek ini juga mendapat perhatian Unit Strategi Nasional (NSU) Kementerian Kewangan untuk membantu menyediakan dana kewangan untuknya membuka cawangan lain di Temerloh R & R timur sebelum akhir tahun ini.

Sementara itu, Mohd Zahid Yahaya, 35, yang sebelum ini bekerja sebagai repezes kereta, mengakui bahawa perniagaan trak makanan yang ditawarkan oleh Anih Berhad dengan kadar sewa tapak rendah di kawasan tol Karak telah mengubah hidupnya dengan sangat pesat.

“Pendapatan tidak dapat dipastikan apabila saya bekerja sebagai penarik kereta … kadang-kadang saya memperoleh RM800, kadang-kadang RM900 (sebulan). Sukar untuk mendapatkan satu kereta terutamanya ketika saya bersaing dengan peminat lain.

“Kemudian saya menjual durian berhampiran kawasan tol tanpa lesen dan pada masa itu ramai pelanggan meminta minuman, mendorong saya untuk memikirkan mendapatkan lesen dari Anih Berhad untuk menjual makanan dan minuman di dalam trak makanan. RM4,000 sehari, terutamanya semasa cuti sekolah atau musim perayaan, “katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Pengarah Eksekutif Anih Berhad, Datuk Nik Fauzi Nik Hussein berkata hingga kini, 223 usahawan dan peniaga telah mendapat manfaat daripada pembukaan KLK dan LPT1.

“Di KLK sahaja, kami mempunyai 72 usahawan SMI, manakala di LPT1 ada 151 daripadanya.

“Ini adalah sumbangan kami untuk memastikan bahawa lebuh raya bukan sahaja memberi manfaat kepada pengguna jalan raya, tetapi juga penduduk yang berdekatan,” katanya.

Sumber : BERNAMAOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping